Seznamte se s naším šéfkuchařem – Leemelem Morrisonem

Už jako desetiletý kluk měl jasno – jeho místo není na poli s bratry, ale v kuchyni vedle maminky. Tam objevoval kouzlo chutí, vůní a barev, které ho dodnes provází. „Vždycky jsem pozoroval mámu, jak vaří, a fascinovalo mě, co všechno dokáže vytvořit z jednoduchých surovin,“ vzpomíná Leemel Morrison, rodák z Jamajky a náš šéfkuchař. První pokrm, který mu přinesl uznání, byla velká ryba, upečená na otevřeném ohni. Už tehdy se ukázalo, že má pro kuchařské řemeslo cit a talent.

Leemel Morrison - šéfkuchař

Rok 2000 znamenal zlom – Leemel poprvé vycestoval z Jamajky. Jeho tehdejší šéf z hotelu byl Němec a otevřel mu dveře do prestižních pětihvězdičkových hotelů Arabella Sheraton v Německu. Několik let tam získával zkušenosti, ale chladné německé počasí ho po čase přimělo vrátit se domů. Přesto ho evropská gastronomie nepustila – brzy se vrátil, tentokrát do michelinské restaurace Chiemseer Wirtshaus, kde poznal moderní pojetí bavorské kuchyně.

Za skutečný začátek své kariéry však považuje působení v mnichovském Bayerischer Hof. Tam se potkával nejen s významnými hosty, jako byli Michael Jackson nebo Lenny Kravitz, ale především se učil od Jana Hartwiga – dnes trojnásobného michelinského šéfkuchaře.

Už devět let je Leemel doma v České republice. Osud ho přivedl do Poběžovic, kde žije se svou ženou a dcerami. A když se dozvěděl o rekonstrukci hotelu Hubertus, neváhal ani chvíli – sám se ozval majiteli a řekl mu: „Jsem ten pravý šéfkuchař pro váš hotel.“

Jeho plán? Vařit jednoduše, hravě, ale s noblesou. Základem pro něj budou lokální a sezónní suroviny – protože věří, že jídlo chutná nejlépe, když vzniká v souladu s přírodou a místem, kde se vaří. Chce navázat na tradiční českou kuchyni, dát jí moderní, odlehčenou podobu a ukázat, že i dobře známé recepty mohou být překvapivé a svěží.

Zároveň by ale rád přiblížil hostům i kousek své rodné země. Jamajská kuchyně je plná barev, radosti a exotických chutí, které dokážou českou kuchyni skvěle doplnit. „Chtěl bych vytvořit menu, ve kterém se setká to nejlepší z Čech a Jamajky – poctivá lokální kuchyně, ale občas s tropickým kořením a energií mého domova,“ vysvětluje Leemel.

fb ig